“Pénz hét” a 4.d-ben!

Iskolánk csatlakozott a Pénz7 eseményeihez, amelyet 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozat keretén belül rendeznek meg. A 4.d
osztályban 2020. március 6-án a pénzügyi kultúra és a pénzkezelés gyakorlati ismereteinek elmélyítésére fektettünk hangsúlyt.

Ezen a napon délelőtt a matematika óra nagy gondolata a „Költs többet!” volt.  A tanórán csoportokban dolgoztak a gyerekek, ahol 10 000 Ft-ot kellett elkölteniük úgy, hogy a keretből minél kevesebb pénzük maradjon. Családokat alapítva, képzeletbeli üzletek kínálataiból vásárolhattak be a család számára hasznos termékeket, mint kiderült ez sem egyszerű feladat. Lelkesen osztottak, szoroztak, összeadtak, kivontak, majd elkészítették a vásárlást összegző pénztári blokkjukat is, amelyeket játékpénz segítségével ki is fizettek a kasszánál.

Délután a pénzhasználaton túllépve, a tervezés és a pénzügyi tudatosság kapta a főszerepet, amikor a Tengerecki Óriás Társas pénzügyi témájú, megtakarításra irányuló, élő társasjátékának segítségével tapasztalhatták meg a gyerekek, hogy a napi bevásárlás tervezésén túl, milyen előre tervezhető és váratlan kiadások és bevételek befolyásolhatják a családok anyagi biztonságát egy hónapban.
„De jó, hogy volt biztosításom!”, „Ilyen sokba kerül a gyerek benti cipője? Legközelebb jobban vigyázok rá”, „Mi elvállaljuk a mosdó takarítását is, mert gyűjtünk!”, „Júj, mindjárt vége a hónapnak!” – mondatok hangzottak el, miközben izgatottan, csillogó szemekkel lépdeltek előre a játékmezőkön.
A játék során egyre megfontoltabban hozták meg közös családi döntéseiket és a szerencsében való bizakodást felváltotta a tudatos, előrelátó tervezés.

Nagyon hasznos, jó hangulatú, sikeres napot tudhatunk magunk mögött.