Egyesület az Inklúzióért

Egy késő szeptemberi délelőtt ellátogatott iskolánkba Cini, a mozgássérült egérke, Dömdödöm, a gondolatait nehezen kifejező mackó és Répa Úr, a vak nyuszi. Cini kerekesszékkel, Répa Úr fehér bottal, Dömdödöm pedig egy nagyon érdekes masinával érkezett. Ez a gépecske segítette a medvét a kommunikációban. A bárdosos gyerekek nagyon örültek a vendégeknek és könnyen összebarátkoztak velük.

Cini megengedte, hogy kipróbálhassák a kerekesszékét, Répa Úr tapogatható játékokat hozott, amikkel bekötött szemmel lehetett játszani és Dömdödöm, aki csak azt tudta mondani mindenre, hogy dömdödöm, nagyon jól elbeszélgetett velük. A program végén tanulóink megfogalmazták, hogy a segítségnyújtáson túl a barátkozás és együttjátszás a legfontosabb.

Iskolánkban évek óta folyik érzékenyítés. Az idén a Veni Vidi Vici Alapítvány jóvoltából az Egyesület az Inklúzióért csapata jött el hozzánk. Célunk, hogy az iskola közvetlen és közvetett szereplői, pedagógus, tanuló, szülő egymást toleranciára, elfogadásra, az emberi értékek és jogok tiszteletére nevelje. A nevelés legnagyobb kihívása az érzelmi intelligencia fejlesztése. Hisszük, ha tanulóink minden évben találkoznak az érzékenyítéssel, akkor hazavisznek belőle valamit és elindulhat egy olyan szemléletformálás, mely a családoknak is jót tesz, s ez visszahat a gyerekekre.

Az érzékenyítő programokkal szeretnénk tanulóink nyitottságát megőrizni és megláttatni velük, hogy a másság gazdagít. A fogyatékkal élők megismertetése segítheti a toleráns attitűd, a világra kíváncsi, a másságot természetesen kezelő hozzáállás megtartását, hogy felnőtt korukra is természetes maradjon az, hogy „Máshogy mindenki más mindenki máshogy egyforma”.

Petőné Herman Noémi

intézményvezető-helyettes