2019/2020-as tanév

Pályaorientációs nap az iskolában

Az idén december 7-én rendeztük meg iskolánkban a pályaorientációs napot. Célunk az volt, hogy bővítsük a tanulók tudását a különböző népszerű vagy éppen kevésbé ismert szakmákkal kapcsolatban. Ennek érdekében tanulóink szülei közül többen is vállalkoztak arra, hogy megismertessék a gyermekekkel a munkájukat Hallhattunk előadást a villamosmérnök, a rendőr, a vízirendőr, a kutató, a vadász, a gasztronómus, a katona, a mentős, a gyámhivatali ügyintéző munkahelyi teendőinek kulisszatitkairól. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a személyes tapasztalatokkal tűzdelt beszámolókat.

A szülők előadásai mellett nagy sikert lett az a programelem, amikor Bott Katalin, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója 2 virtuális valóság szemüveg segítségével lehetőséget biztosított a gyerekeknek arra, hogy belehelyezkedjenek az építőiparban, a ruhaiparban, az autóiparban és a vendéglátásban dolgozó munkavállaló hétköznapjaiba.

Meghívásunknak eleget tett a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnázium is. A tanulók megnézhették, hogy jól mossák-e meg a kezüket, kipróbálhatták az életmentést egy babán és szintén virtuális valóság szemüveg segítségével tapasztalatot szerezhettek az alkohol káros hatásáról.

Már az előző évek hasonló rendezvényein is nagy érdeklődéssel hallgatták a nyolcadik osztályosok az előző tanévben végzett diáktársaik beszámolóját középiskolájukról. A mostani pályaorientációs napra 15 tavaly végzett tanítványunk jött el. Mindannyian nagy lelkesedéssel meséltek új életükről.

Aki a konyhaművészettel való ismerkedést választotta, két helyszínen is készíthetett süteményeket, amellyel később társaikat is megkínálták.

Játékra is volt lehetőség: a különböző szakmákban szükséges mozgásos készségeiket a tornateremben vicces feladatok végzése közben ismerhették meg a tanulók. Másik helyszínen pedig szakmákkal kapcsolatos Tabu játékot játszottak.

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy pályaorientációs napunk elérte a célját: tanulóink új ismeretekre, tapasztalatokra tettek szert, új lehetőségeket ismertek meg jövőjükkel kapcsolatban, új helyzetekben ismerték meg magukat és egymást. Mindemellett pedig jól érezték magukat, könnyed, jó hangulatú beszélgetéseket folytattak, új kapcsolatokat szereztek.

A felső tagozatosok összefoglalóját köszönjük Varga Ágota mesterpedagógus tanárnőnek.

Iskolánk alsó tagozatán is sikerrel zajlott a pályaorientációs nap

Lázas izgalommal vártuk a december 7-ét, amikor a pályaorientációs nap keretében tanulóink közelebbről is megismerhették a környezetünkben élők foglalkozását, munkáját.

Az osztálytermekben meghívott vendégek, szülők tartottak a gyerekeknek érdekes gyakorlati bemutatókat. Fodrász hajat vágott, villanyszerelő mobilapplikáción keresztül szemléltette munkáját.  Adventi koszorú készült virágkötő irányításával, de a vég nélküli színes palettán a teljesség igénye nélkül a kosárfonó, a gépész, a védőnő, a műszaki manager szakmák rejtelmeibe is betekintést engedtek a kicsiknek. A gyerekek képet kaphattak a katonák feladatairól, a séfek mindennapjairól. Ezek mellett az első és másodikos évfolyam tanulói a mentősök munkájáról, a negyedikesek és a harmadikosok a vadászat és madarászat rejtelmeiről szerezhettek hasznos ismereteket.

Ezúton is szeretnénk megköszönni vendégeinknek, hogy segítségünkre voltak és felkészülten, gyerekcentrikusan igyekeztek bemutatni a szakmájukban rejlő szépségeket, nehézségeket!

Élménydús napot zárhattunk, amely hasznos ismeretek forrásaként szolgált gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az alsó tagozatos napról készült összefoglalót Erdődi Andrea tanító állította össze.

A programokról készült képeket ide kattintva nézhetik meg.