2020/2021-es tanév

Pályaorientáció a Bárdos Lajos Általános Iskolában 2020 őszén

Iskolánkban az idén a járványhelyzet miatt az eredeti tervektől eltérően másképp kellett megszerveznünk pályaorientációs rendezvényeinket.

Az egy hétig tartó rendezvénysorozat alatt 3 szakmacsoportról tartottak előadást meghívott vendégeink. A program megszervezésében Horváth Beatrix, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa segített.

2020. szeptember 21-én Nagy Ádám János (a 2018-as EuroSkills verseny épületasztalos kategóriának 1. helyezettje) tartott előadást az asztalos szakmáról, a szakma szeretetéről, saját pályaválasztásáról. A gyerekek kérdezhettek, majd közelről megnézhettek munkadarabokat. A bátrabbak fűrészelhettek, fúrhattak is.

Szeptember 28-án Nagy Norbert érdekes előadását hallgathatták meg az egészségügyi szakmáról. A gyerekek érdeklődéssel figyeltek, majd sok kérdést feltettek az előadónak.

Szeptember 29-én Gulyás József mutatta be a gépészeti szakmát. A résztvevők robotot, valamint érdekes elektronikus szerkezeteket is kipróbálhattak. Nagy sikere volt az előadásnak, iskolánk tanulói közül minden évben sokan tanulnak tovább műszaki középiskolában.

A hetedikes osztályoknak Vámos Robi tartott önismereti foglalkozásokat a pályaorientáció tükrében. A nyolcadikosok eközben az Oktatási Hivatal által készített Országos pályaorientációs vizsgálatot töltötték ki. A mérés után közös megbeszélést tartottunk, melynek során megosztották a tapasztalataikat egymással, osztályfőnökükkel és a pályaválasztási felelős pedagógussal. többi osztálynál osztályfőnöki órákon beszélgettek a gyerekek a pályaválasztásról.

Részlet 7.b osztályos tanulók beszámolójából: „2020. 09. 23-án az osztályunk részt vett egy pályaválasztási foglalkozáson Vámos Robival. Mindenki izgult, mert ilyen típusú foglalkozáson még nem vettünk részt. Robi nagyon kedvesen köszöntött minket, az óra eleje izgalmas társalgással telt. Tartott nekünk néhány interaktív foglalkozást. Például a kedvenc mutatványa az osztálynak a kártyás, bátorságra motiváló trükk volt. Ezen kívül még sok más feladat várt ránk, ami erősítette bennünk a bátorságot és az önbizalmat. A végén kitöltöttünk egy „tesztet”, ami reprezentálta a gondolkodásmódunkat. Nagyon izgalmas és elgondolkodtató volt, értékes perceket töltöttünk együtt.”

Jancsó Anna Sára, Hegedűs Johanna, Kun Botond

A 7. a osztály beszámolója: „Vámos Robival azért volt jó, mert nagyon érdekesen mutatta meg az emberek tulajdonságait. Olyanokra világított rá, amiket még mi sem tudtunk magunkról. Megtanított rá, hogy fontos a bátorság, és hogy mindenki fura a maga módján. Kiválasztott egy embert, hogy találjon meg egy kártyát, és sikerült neki. Ezzel megmutatta, hogy bátorsággal mindent el lehet érni.”

Waltner Vanda, Bagi Julcsi

A 7. c osztály így fogalmazta meg élményeit: „A szerdai napon osztályfőnöki órán egy önértékelési foglalkozáson vettünk részt. Ez számunkra egy 4. osztályban elkezdett téma folytatása volt. Viszont hetedikesként már másként értékeltük ezt a témát. Maga az előadás tanulságos volt. Segítség, hogy az emberek megértsék önmagukat és egymást. Bátorságot ad a saját véleményünk felvállalására. A feladatok, feladatlapok szórakoztatóak és egyben elgondolkoztatóak voltak.”

Miklós Anna, Király Csilla, Kozonics Panka, Nagy Zsombor, Popovics László

A 7. d osztály tanulóinak véleménye: „Az előadást nagyon érdekesnek találtam. Engem leginkább a mondanivalója fogott meg. Remek emberismerő Vámos Róbert. Az óra után gondolkodtam el rajta, hogy a korosztályunknak mik a legnagyobb problémái. Kevés emberben van manapság olyanfajta bátorság, amiről beszélt. Leginkább az a rész fogott meg, amikor az egyéniségekről beszélt.”

Mikulás Réka

Született negatív vélemény is: „Nem tetszett. Nekem olyan érzésem van, mintha ez az egész, amit mondott, egy nagy humbug lenne. Én abban nem hiszek, hogy vannak olyan emberek, akik látnak ilyen dolgokat a másik iránt. Pl. hogy valaki művész.”

Markovics Fanni

Összességében elmondhatjuk, hogy sikeres hetet zártunk. A programsorozat végén kiosztottuk a pályaválasztást segítő kiadványokat is. Hogyan tovább, hova tovább? Tájékoztató az alapszakmákról.

Az összes programunkon betartottuk a koronavírussal kapcsolatos előírásokat.

Varga Ágota

pályaorientációs mesterpedagógus

A programsorozatról képsorozatok készültek, amelyeket ezen az oldalon láthatnak.