2021/2022-es tanév

Az előző tanév végén, június 21-től 25-ig kreatív pályaorientációs táborban vettek részt a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók. A BKSC Kreatív Technikumban lehetőséget kaptak a diákok, hogy betekinthessenek a divatszakmák műhelytitkaiba, alkothattak, tervezhettek, saját ruhát készíthettek. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat, sokat tanultak az 1 hét alatt.

A program megszervezésében Horváth Beatrix, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa segített.

 

Iskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a sikeres pályaválasztás elősegítésére felső tagozaton, ezért igyekszünk a gyerekeknek olyan programokat szervezni, ahol megismerhetik a középiskolákat, vagy éppen egy-egy szakma titkait fedezhetik fel. Erre jó alkalmat nyújtanak a pályaválasztási kiállítások, középfokú oktatási intézmények látogatása nyílt napokon, helyben szervezett pályaorientációs előadások.

Tapasztalataink szerint a 8. osztályos tanulók így könnyebben választják ki a számukra megfelelő iskolát.

Az idén októberben két programot szerveztünk:

Október 19-én a 7. a és 7. d osztály részt vett a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállításon Budapesten. A gyerekeknek tetszett a rendezvény, bátran kérdezték a kiállítókat, fontos információkat szereztek a középiskolákról, érdekes szakmákról.

Egy másik alkalommal Gödre, a Piarista Szakképző Iskola és Kollégiumba látogattunk el az érdeklődő diákokkal. Az ács, az asztalos, a fényező és a lakatos munkával ismerkedhettek a résztvevők. Nemcsak elméleti ízelítőt kaptak a szakmákból, hanem gyakorlatban is kipróbálhattak részfolyamatokat és megtekinthették a középiskola tanulóinak elkészült munkadarabjait. A látogatás után több tanuló jelezte, hogy szívesen tanulna tovább Gödön.

2022. április 26-án a 7. a és 7. d osztály ellátogatott a BNV területén megrendezett Szakma Sztár fesztivál programjára, amely a Szakma Kiváló Tanulója verseny kibővítve az Országos Tanulmányi Versennyel.

A program célja a szakmák megismertetése a tanulókkal. A legtöbb standnál lehetőség volt saját tapasztalatok megszerzésére: például csövet hajlíthattak, mint a vízvezeték-szerelők, növényt ültethettek, mint a kertészek, vagy újraélesztést tanulhattak.

Mivel sikeresen pályáztunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt lehetőségre, a szervezet ingyen biztosított buszt és úticsomagot a gyerekeknek.