Érzékenyítő program

Városunkban két éve nyitotta meg kapuit a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola. Az intézmény otthont ad egy olyan, fogyatékkal élő gyermekeket foglalkoztató osztálynak, amit a Veni Vidi Vici Alapítvány működtet. Az alapítványt szülők hozták létre az oktatási- és ellátórendszer hiányosságainak kiküszöbölésére azzal a céllal, hogy lehetőséget adjanak a sérült gyermekeknek az oktatásra, majd a későbbiek során a sérült felnőtteknek a munkavégzésre, és az önálló élet lehetőségére.

A Veni Vidi Vici Alapítvány 2019 őszén a dunakeszi általános iskolák alsó tagozatosainak kiírt egy pályázatot „Mindannyian egyformák vagyunk, csak egy kicsit másképp-Művészeti pályázat 2019.december 3” mottóval.

A felhívásra a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola két osztálya is jelentkezett. Az 1. b rajzokkal jelenítette meg a gondolatait a témában.

A 4. b osztály egy összetett munkát adott be a felhívásra. Egy kisfilmet állítottak össze, amin beszéltek a különböző fogyatékkal élőkkel kapcsolatos ismereteikről, megtanulták eljelelni a Mindannyian mások vagyunk című Bródy dal refrénjét. A legnagyobb élmény azonban az volt, hogy 2019. november 29-én ellátogatott hozzájuk a Nem Adom Fel Alapítvány néhány tapasztalati szakértője, akik maguk is mind valamilyen fogyatékkal – periférikus látás, vakság, értelmi fogyatékosság, siketség, mozgássérültség – élnek. A délelőtt folyamán a gyerekek egy rendkívül színes, sokrétű, és rendkívül jó hangulatú három órát tölthettek el velük. A fogyatékkal élő emberek a hihetetlen nyitottságukkal és közvetlenségükkel minden falat lebontottak a gyerekekben, ami esetlegesen a tapasztalathiányból adódóan volt bennük. Bátran kérdezhettek, rengeteg eszközt kipróbálhattak, saját tapasztalás útján érezhették, milyen látássérültnek lenni, vagy kerekesszékben közlekedni.

Gondolataikat később összegezték, ami szintén helyet kapott a kisfilmjükben. A pályázati anyag a Veni Vidi Vici Alapítvány részéről nagy elismerést kapott.

Ez a program rengeteg olyan élményt, ismeretet adott,  ami méltón hozzájárul a gyerekek érzékenyítéséhez, a körülöttük élő sérült társaikkal szembeni nyitott, elfogadó és befogadó szemlélet kialakulásához.

Az eseményről készült videót itt tekinthetik meg