Meseillusztráció készítése

Készíts rajzot az alábbi meséhez és küldd el nekünk!

Meddig: 2022. április 20. 10.00 óráig

Technika: szabadon választott technika, A/4 méretben

Beküldés: főépületünk titkárságán lehet a rajzokat leadni ( Iskola stny. 18.)

Kiállítás: 2022. április 21-22-én a főépületben a Te rajzodat is kiállítjuk, hogy a beiratkozás alatt legyen miben gyönyörködni

 

A kisegér nagy utazása

Egyszer egy pöttömnyi kisegér felkerekedett, hogy nyakába veszi a világot. Az öreganyja hamuba sült pogácsát sütött neki, és elkísérte az egérlyuk széléig.
Elindult a kisegér, ment, vándorolt, ki tudja meddig, igen nagyon sokáig, reggeltől egészen estelig. Akkor tért haza a nagy útról.
– Hej, öreganyám! – kiáltotta már a küszöbön. – megtudtam, hogy én vagyok a legerősebb, legügyesebb, legvitézebb az egész vidéken. Nem is tudtam eddig.
– Aztán hogyan tudtad meg? – kérdezte az egér öreganyó.
– Hát az úgy volt – kezdte a kisegér -, hogy kibújtam a lyukból, és mentem, mentem, egészen a tengerig. Se széle, se hossza annak a tengernek, iszonyatosan nagy volt, s csak úgy csapkodtak a hullámok. De én nem ijedtem ám meg tőle! Belevetettem magam, és átúsztam. Magam is csodálkoztam, milyen jól úszom.
– Hol van az a tenger? – kérdezte az öreganyja.
– A lyukunktól napkelet felé.
– Ismerem azt a tengert. Rénszarvas szaladt erre a múltkor, annak a patája nyomában gyűlt meg a víz.
– Hallgasd csak tovább! – folytatta a kisegér. – Megszárítkoztam a napon, és továbbmentem. Hát egy roppant hegy tövébe értem, de olyan magas volt az a hegy, hogy a csúcsán megakadtak a felhők. Rengeteg erdő a tetején. Már csak nem kerülöm meg – gondoltam. Nekifutottam és átugrottam! Magam is csodálkoztam, mekkorát tudok ugrani.
– Azt a hegyet is ismerem – bólintott az öreganyó. – Vakondtúrás van a szarvasnyomtengeren túl, egy bokor fű nő a tetején. Sóhajtott az unokája, de csak mondta tovább:
– Megyek tovább, mit látok? Két hatalmas medve viaskodik egymással. Egy fehér meg egy fekete. Bőgnek, üvöltenek, egymás csontját tördelik. Csakhogy én nem féltem tőlük! Közébük rontottam, és egyiket jobbra röpítettem, a másikat balra. Magam is csodálkoztam, hogy puszta kézzel bánok el két medvével!
– Ismerem azokat a medvéket is – felelte rá az egér öreganyó -, az egyik a fehér pille, a másik a légy. Erre már sírva fakadt a kisegér.
– Hát akkor se erős nem vagyok, se ügyes, se vitéz? Szarvas nyomot úsztam át, vakondtúráson ugrottam keresztül, pillét meg legyet gyűrtem le? Azt mondta erre bölcsen öreganyó:
– Egy ilyen pöttömnyi kisegérnek, mint te vagy, a szarvas nyom: végtelen tenger, a vakondtúrás: égig érő hegy, a pille meg a légy: medvék. Ha nem ijedtél meg egyiktől sem, akkor csakugyan te vagy a legerősebb, legügyesebb, és a legvitézebb kisegér az egész vidéken.

Forrás: Itt vagyok, ragyogok!- Bajzáth Mária (szerk.) – Kolibri Kiadó, Budapest, 2014 – 44. p.

A mese ide kattintva letölthető és nyomtatható